fbpx
+32 50 415 333
Geef ons een belletje
Zeedijk 214 bus 4, 8370 Blankenberge
Of kom even langs
9.00-17.00 / ma-zat
Wij staan tot jouw dienst!
Jouw zoekresultaten

Wat is vruchtgebruik?

Aangemaakt door Kept'n Vastgoed op 19 februari 2019
| 0

Vruchtgebruik is het recht om van de vruchten te genieten van andermans goed en dit goed te gebruiken alsof men zelf de eigenaar was.

Art. 578 B.W.

“Vruchtgebruik is het recht om van een zaak, waarvan een ander de eigendom heeft, tijdelijk het genot te hebben, zoals de eigenaar zelf, maar met de verplichting om de zaak zelf in stand te houden.”

De vruchtgebruiker heeft  de verplichting om het goed in stand te houden. Wanneer het vruchtgebruik ten einde is, moet de zaak immers teruggegeven worden.

De eigenaar is degene die slechts de blote eigendom heeft. Dit wil zeggen hij is eigenaar maar kan niet van de vruchten genieten. 

Zo kan bvb. iemand eigenaar zijn van de woning maar geen recht hebben op de huurinkomsten. Hij is blote eigenaar en de vruchtgebruiker krijgt de huurinkomsten of kan in de woning wonen.

Een ander voorbeeld. Een blote eigenaar heeft een groot kapitaal maar de opbrengsten, de interesten komen toe aan de vruchtgebruiker.

De informatie in dit artikel mag niet beschouwd worden als specifiek juridisch advies. Deze informatie is algemeen en heeft niet de intentie volledig te zijn, zodat het niet van toepassing kan zijn op individuele, concrete situaties.

Woningen vergelijken