fbpx
+32 50 415 333
Geef ons een belletje
Zeedijk 214 bus 4, 8370 Blankenberge
Of kom even langs
9.00-17.00 / ma-zat
Wij staan tot jouw dienst!
Geavanceerd zoeken
wij vonden 0 resultaten
Jouw zoekresultaten

Erfpacht: voor- en nadelen

Aangemaakt door Kept'n Vastgoed op 7 mei 2019
| 0

Indien je op zoek bent naar een nieuw huis of appartement, zal je misschien een woning met erfpacht tegengekomen zijn. Wat houdt dit precies in en wat zijn de voor- en nadelen van een woning met erfpacht kopen? Wij leggen het jou uit!

Wat is erfpacht?

Wanneer je een klassieke woning koopt, koop je het huis of appartement met de grond (of het stukje) waarop het staat.

Wanneer je een woning met erfpacht koopt, koop je enkel de woning zelf zonder de grond. Je hebt hierbij het volle genot van de grond, alsof je er eigenaar van bent, maar koopt het niet. Je betaalt hier jaarlijks kosten voor, die ‘canon‘ genoemd worden. Hoeveel deze canon bedraagt staat in de akte omschreven. Over dit genotsrecht beschik je zolang de erfpacht loopt, tussen de 27 (minimum) en de 99 (maximum) jaar.

Voordelen van erfpacht

Een huis of appartement met erfpacht kopen, heeft uiteraard heel wat voordelen. We sommen even de belangrijkste voordelen voor je op:

  • De woning is goedkoper in aankoop, omdat je enkel de woning zelf en dus de grond niet koopt.
  • Omdat je de grond niet koopt, betaal je er ook geen registratierechten op bij de notaris. Je betaalt dus veel minder registratierechten bij de aankoop van een woning met erfpacht, dan bij de aankoop van een klassieke woning zonder erfpacht.
  • Je geniet van grote fiscale voordelen, want je kan je canon volledig inbrengen in je personenbelasting! Hoeveel je van de belastingen dan terugkrijgt, hang af van verschillende factoren. Indien je de woning aankoopt met een vennootschap, is deze zelf volledig afschrijfbaar!
  • Het is een ideale investering indien je van plan bent je woning te verhuren (jaar- of vakantieverhuur). Waarom? Omdat je kosten veel lager liggen en je toch evenveel huur voor je huis of appartement kunt vragen! Je geniet dus van een veel hoger rendement.

Nadelen van erfpacht

Het zou een te mooi plaatje zijn, mochten er enkel voordelen zijn aan erfpacht. Er zijn ook een paar nadelen, waarmee je zeker rekening mee moet houden.

  • De maximale looptijd van je erfpacht is 99 jaar. Er kunnen dus met andere woorden 3 generaties genieten van de voordelen van dergelijke aankoop. De erfpacht kan na afloop uiteraard wel gemakkelijk vernieuwd worden, maar dan kunnen de aankoopvoorwaarden verschillen met de originele.
  • Je bezit niet je ‘volledige’ woning als bij een klassieke aankoop. Je geniet van alle rechten over de grond, zoals een eigenaar, maar bezit het niet.
  • Een woning met erfpacht kopen, moet je zien als een belegging op lange termijn omdat je jaarlijkse canon moet betaald worden. Dit, waarschijnlijk bovenop je hypothecaire lening bij de bank. Denk er dus zeker over na of dit in je budget past op lange termijn om niet voor verrassingen te staan!

Is het wel iets voor mij?

Nu je de grootste voor- en nadelen kent van een woning kopen met erfpacht, kan je je de vraag stellen of kopen met erfpacht wel iets voor jou is. We kunnen jou slechts één goede raad geven hierbij: laat je goed op voorhand informeren over alle kosten verbonden aan de erfpacht en staar je niet blind op de aankoopprijs alleen! Laat je desnoods adviseren door je bank en/of boekhouder om het financieel plaatje zeker grondig te bestuderen voor aankoop.

Meestal wordt het niet aangeraden als aankoop van een eerste woning, omwille van de belegging op lange termijn. Het lijkt zeer aanlokkelijk voor jonge koppels maar onderschat zeker de jaarlijkse canon niet, bovenop je andere kosten op lange termijn!

De ideale kopers van een woning met erfpacht zijn kopers op zoek naar een goede investering om nadien te verhuren, vanwege het hoger rendement en de fiscale voordelen. Iemand die met een vennootschap kan kopen, geniet het meest van alle voordelen omdat de aankoop volledig kan afgeschreven worden.

Vragen of twijfels?

Ben je nog steeds niet zeker of heb je vragen? Ook wij staan je graag bij en adviseren je over alle aspecten van erfpacht. Geef ons een seintje! 050/415.333 – info@keptn.be

Woningen vergelijken