fbpx
+32 50 415 333
Geef ons een belletje
Zeedijk 214 bus 4, 8370 Blankenberge
Of kom even langs
9.00-17.00 / ma-zat
Wij staan tot jouw dienst!
Jouw zoekresultaten

Wanneer krijg je je sleutel na aankoop?

Aangemaakt door Kept'n Vastgoed op 14 mei 2019
| 0

Hoera, je hebt een woning gekocht, proficiat! Je staat nu waarschijnlijk te popelen om aan de renovatie- of opfrissingswerken te beginnen. Maar wanneer krijg je nu de sleutel van je nieuwe thuis?

In theorie

Normaal gezien, worden de sleutels officieel overhandigd aan de nieuwe eigenaars van een woning na het ondertekenen van de verkoopakte bij de notaris. Vanaf die dag, ben je officieel eigenaar van je nieuwe woning en ontvang je dus de sleutels.
Tussen het moment waarop je je compromis getekend hebt en het moment waarop de akte verlijdt bij de notaris, zijn maximum vier maanden. Een spoedprocedure kan aangevraagd worden bij de notaris en neemt dan minimum twee maanden in beslag. Je moet dus nog heel even geduld hebben vooraleer je kan beginnen werken…

In de praktijk

Afhankelijk van de renovaties die moeten uitgevoerd worden en van de vorige eigenaars, kan je eventueel wel tot een overeenkomst komen. Dit hangt echter volledig af van de goede wil van de eigenaars van wie je koopt, ze zijn tot niets verplicht.

Je kan bijvoorbeeld altijd vragen om even de sleutels op een afgesproken tijdstip te lenen om ter plaatse opmetingen te gaan doen, om foto’s te nemen van de ruimtes of om met je architect/vakman eens langs te gaan. Dit heb je sowieso nodig om offertes aan te vragen.

Wil je echter heel graag al beginnen verbouwen vooraleer de akte bij de notaris verlijdt, is het iets moeilijker en gevaarlijker. Zowel voor jou, als voor de huidige eigenaar. Stel je voor dat er bijvoorbeeld brand uitbreekt, dat er schade is of dat je lening dan toch wordt geweigerd bij de bank…
Het is niet meteen aan te raden maar wil je het toch écht doen, mag je altijd vragen naar een sleutelovereenkomst.
Hierin worden een aantal zaken bepaald om jou en de huidige eigenaar te beschermen in geval van problemen, bijvoorbeeld over verbruik van water & elektriciteit tijdens de werken, over brandverzekering,… Opgelet, hier kunnen eventueel ook extra kosten aan verbonden zijn, of kan de eigenaar jou een groter voorschot vragen als garantie.

Informeer je in elk geval steeds bij jouw notaris en/of bankier, zo kom je niet voor verrassingen te staan. Veel succes!

Woningen vergelijken