fbpx
+32 50 415 333
Geef ons een belletje
Zeedijk 214 bus 4, 8370 Blankenberge
Of kom even langs
9.00-17.00 / ma-zat
Wij staan tot jouw dienst!
Jouw zoekresultaten

Vochtbestrijding in 3 eenvoudige stappen

Aangemaakt door Kept'n Vastgoed op 22 mei 2019
| Tips
| 0

Heb je vochtproblemen in je kelder of last van vochtplekken op de muur van je living/slaapkamer/badkamer of keuken? Met deze 3 stappen leer je vochtproblemen herkennen, bestrijden én vermijden!

1. Vocht in de muur herkennen

Soms merk je het snel op, soms ook niet… Vocht in de muur herkennen is niet altijd even eenvoudig. Wees zeker alert als je volgende zaken opmerkt:

 • Het behangpapier komt los
 • De verf begint af te bladeren
 • Er zijn zichtbare, donkere plekken die door je verf of behangpapier verschijnen = schimmels
 • De plinten komen los van de muur
 • Er zijn kringen of plekken op je vloer zichtbaar, langs de muur
 • Er is een muffe geur

Oeps… Kon je een aantal ‘symptomen’ hierboven herkennen? Dan heb je hoogstwaarschijnlijk last van vochtproblemen. Nu moet je nog de oorzaak weten te vinden, vooraleer je het probleem kunt aanpakken.
We raden je in elk geval aan om een vochtexpert op te bellen, om zeker te zijn van de oorzaak. Anders verspil je misschien geld en tijd aan de verkeerde bestrijding en los je uiteindelijk je vochtprobleem niet op.

2. Vocht bestrijden

Eens je de echte oorzaak weet van je vochtproblemen, kan je het probleem aanpakken. Indien je beroep gedaan hebt op een vakman, zal hij jou waarschijnlijk volgende oplossingen voorstellen:

 • Je muur injecteren tegen vocht: hierbij worden op strategische plaatsen gaatjes gemaakt (achteraf weer mooi te camoufleren) om daarna een specifiek product te injecteren tegen (opstijgend) vocht.
 • Je gevel behandelen tegen vocht, in geval van doorslaand vocht. Dat kan met een vochtwerend product of met een speciale verf. In serieuze gevallen zal je misschien worden aangeraden je gevel opnieuw te bekleden met een waterdichte gevelbekleding.
 • Je muren onderkappen: meestal wordt dit enkel in ernstige gevallen van opstijgend vocht of bij grote renovaties aangeraden omwille van de omvang van deze werken. Er worden namelijk horizontale sleuven gefreesd diep in de muren onder de grond en daarna een kunststof vochtkering aangebracht, zodat er geen grondwater meer naar boven kan opgenomen worden.
 • Vochtbestrijding met carebrick: dit is een redelijk recente methode dat nu steeds meer wordt toegepast, meestal in geval van opstijgend vocht. Hierbij worden er cylinders in de vochtige muren geplaatst, zodat deze beter kunnen ‘ademen’. Het vocht kan door een koudebrug binnenin eenvoudig langs daar naar buiten afgevoerd worden, in plaats van in je muren.

3. Vochtproblemen vermijden

Nu je dit allemaal weet, kan je ook je steentje bijdragen om nieuwe vochtproblemen te voorkomen. Opstijgend vocht door grondwater, kan je natuurlijk veel moeilijker met deze middeltjes oplossen en moet je via een van bovenvermelde technieken via een vochtexpert laten behandelen. Hoe sneller, hoe beter ook!

 • Ventileren is een must! Logisch ook, want als je vocht hebt in je muren, betekent het dat de luchtvochtigheid in huis te hoog ligt. Dit komt meestal door een slechte verluchting in plaatsen waar veel condensatie is, zoals de badkamer of de keuken. Ook in je slaapkamer, door de warmte die je afstoot tijdens het slapen, kan er condensatie zijn wanneer je niet goed verlucht!
  Verlucht min. een kwartier per dag jouw keuken, badkamer én slaapkamer(s) en gebruik altijd je dampkap in de keuken wanneer je kookt!
  Heb je in je badkamer geen raam en geen ventilatiesysteem? Dan helpt het zeker ook om een ventilator/bijverwarming/luchtontvochtiger te plaatsen! Ook je deur open laten staan na het douchen kan goed helpen.
 • Goed verwarmen: voor een goede luchtcirculatie in huis, mag het niet té warm zijn maar ook niet té koud. Zorg voor een comfortabele en egale temperatuur in huis en voorkom zeer koude en zeer warme ruimtes.
 • Controleer de luchtvochtigheid in huis. Tegenwoordig bestaan er veel toestelletjes, al dan niet met een handige app, die de luchtvochtigheid in huis kunnen bepalen. Er bestaan zelfs luchtBEvochtigers en luchtONTvochtigers die automatisch aanslaan wanneer de juiste vochtigheid in huis niet wordt gehaald. Zelfs de luchtontvochtiger doosjes met absorberende korrels doen prima hun werk.
 • In de winter, op zeer koude dagen, durft de lucht wel eens droger te zijn. Een bakje met water, in de buurt van of aan de verwarming kan hier zeker wonderen doen. Bye bye kriebelhoest van de eerste keer ook, leuk toch :-)?

Vochtprobleem ontdekt, behandeld én nieuwe problemen vermeden. Toppie! Neem zeker een kijkje naar onze andere leuke blogartikels.

Bronnen: www.logic-immo.be, www.murenvochtig.be

Woningen vergelijken