fbpx
+32 50 415 333
Geef ons een belletje
Zeedijk 214 bus 4, 8370 Blankenberge
Of kom even langs
9.00-17.00 / ma-zat
Wij staan tot jouw dienst!
Jouw zoekresultaten

Schilderen? Zo schilder je als een pro.

Aangemaakt door Kept'n Vastgoed op 24 mei 2019
| Tips
| 0

Of je nu een nieuw huis of appartement gekocht of gehuurd hebt, of je bestaande woning wil opfrissen, je zal ooit willen of moeten schilderen.

Schilderwerken door een professionele schilder laten uitvoeren heeft al snel een mooi prijskaartje. Voor grote werken of bij tijdgebrek kan je uiteraard altijd op een schilder beroep doen. Heb je slechts een kleine ruimte te schilderen of wil je graag wat geld uitsparen, kan je het ook zelf schilderen.

Met deze handige tips en schildertechnieken, schilder jij jouw muren en plafonds als een echte pro!

1. Je muur voorbereiden

Hoe beter jouw muren op het schilderen voorbereid zijn, hoe mooier het resultaat zal zijn. Voorbereiden doe je zo:

Tasso en vliesbehang is perfect en gemakkelijk te overschilderen, net als reeds geschilderde muren. Hebben jouw muren behangpapier, komt er iets meer werk bij kijken, nl. het verwijderen van je behangpapier en alle lijmresten.

Behangpapier verwijderen kan het snelst door het met een spons en warm water nat te maken. Dit zorgt ervoor dat de lijm loskomt en dus het papier veel gemakkelijker van de muur komt, incl. lijmresten. Een plamuurmesje kan je nadien helpen de kleinere stukjes papier en lijm weg te nemen.

Verder moet je ook het volgende doen:

  • Gaatjes, barsten en putten opvullen: hiervoor bestaan er heel wat kant en klare of zelf te maken pasta’s, aan te brengen met een plamuurmesje.
  • Opschuren: om alle oneffenheden weg te werken, zeker waar je gaatjes of barsten opgevuld hebt.
  • Afplakken: om niet op jouw raamkozijnen, deuren of vensterbanken uit te lopen. Bescherm ook jouw vloer, stopcontacten en lichtschakelaars! Beschermingen rond stopcontacten en lichtschakelaars kan je er best ook eerst afhalen.

2. Juiste verf & materiaal kiezen

Wanneer je denkt aan schilderen, zal je wellicht vooral denken aan kleur. De juiste kleur kiezen voor je kamer is niet gemakkelijk. Lees hier alvast onze tips om een kleur te helpen kiezen die perfect bij jou en de ruimte past.

Uiteraard is niet alleen de kleur maar ook de type verf, afwerking en materiaal van belang. Informeer je hiervoor in jouw doe-het-zelf zaak of verfwinkel.
Afhankelijk van de ondergrond van de te schilderen muren, heb je een bepaald type verf nodig. Pleistermuren hebben bijvoorbeeld een andere verf nodig dan beton, bakstenen of vliesbehang. Controleer dus zeker of je de juiste verf gekozen hebt voor jouw type muur.
Deuren & radiatoren hebben ook een andere type verf nodig!

Eens je weet welke type verf je nodig hebt, kan je daar je lievelingskleur van kiezen én de gepaste verfborstels, -kwasten en -rollen.

3. Schilderen

Nu je muren voorbereid zijn en je al je materiaal hebt, kan je eraan beginnen: yes! Hou de ruimte in elk geval proper en stofvrij, zeker als je opgeschuurd hebt, zodat er straks geen stof in jouw natte verf komt plakken.

We raden je ook altijd aan om eerst een geschikte primer (grondverf) aan te brengen en pas daarna 2 lagen van de gewenste & gepaste verf. Respecteer altijd de aangeraden droogtijd van de verf vooraleer je een nieuwe laag aanbrengt. Qua techniek om het aan te brengen is het echter hetzelfde:

  • Meng eerst goed de verf voor een egale kleur. Begin eerst en vooral met een borstel of kwast een boordje van een aantal cm te schilderen rondom jouw deur(en) en ra(a)m(en), in de naden van de muren, rond je stopcontacten en lichtschakelaars en tussen muur & plafond.
  • Rol nu jouw verfborstel in de verf zodat het goed met verf verzadigd is. Opgelet, het mag niet druppen!
  • Begin nu oppervlaktes van 1m² groot te schilderen. Rol jouw verfborstel met verf in een aantal stroken van boven naar onder en verdeel hierna de verf kruislings van links naar rechts en andersom. Eens je vierkante meter muur geschilderd is, ga je er nog 1x zachtjes over van boven naar onder om eventuele druppels te vermijden.
  • Ga op dezelfde manier verder met het stukje van 1m² eronder. Eens je strook afgewerkt is, kan je aan de strook ernaast beginnen. Overlap steeds een klein beetje en werk van boven naar onder, in stukken van dezelfde grootte.

4. Afwerken & opruimen

En, tevreden met het resultaat? 🙂 Nu je klaar bent met schilderen, raden we jou aan om alle plakband weg te nemen zolang je verf nog nat is. Dit zorgt ervoor dat je minder kans hebt op beschadiging van je verf.

Als je de correcte hoeveelheid verf gekocht hebt en het goed hebt aangebracht, zal je in principe geen of bijna geen verf meer over hebben. heb je er toch over, doe dan alle verfpotten goed dicht zodat je ze eventueel nog voor een ander projectje kan gebruiken.

Spoel na gebruik altijd goed al jouw verfborstels, -kwasten en rollen uit. Laat ze desnoods eerst een nachtje weken in water en spoel ze een dag later uit, dat is gemakkelijker.
Opgelet, gebruik je lak of een andere verf dat niet op waterbasis is, heb je white spirit nodig om je materiaal uit te spoelen!

Wil je geen restjes verf sparen? Breng ze dan naar het containerpark als klein gevaarlijk afval. Dit is veel beter voor het milieu dan het door de gootsteen te spoelen!

Klaar! Vergeet de beschermingen van jouw stopcontacten en lichtschakelaars niet opnieuw te bevestigen. Nu kan je jouw ruimte beginnen inrichten, leuk! Have fun :-)!

Bronnen: www.levis.be, www.livios.be

Woningen vergelijken