fbpx
+32 50 415 333
Geef ons een belletje
Zeedijk 214 bus 4, 8370 Blankenberge
Of kom even langs
9.00-17.00 / ma-zat
Wij staan tot jouw dienst!
Jouw zoekresultaten

Openbare verkopen: voor- en nadelen

Aangemaakt door Kept'n Vastgoed op 21 mei 2019
| 0

Je ziet ze waarschijnlijk ook vaak hangen of in de krant, die grote (gele) affiches van de plaatselijke notaris voor een openbare verkoop. Wat zijn eigenlijk openbare verkopen? Wat zijn de voor- en nadelen van openbare verkopen? Wij informeren je graag hieronder.

Wat zijn openbare verkopen?

Een openbare verkoop is een notariële verkoop, al dan niet zelf aangevraagd door de koper, waarbij de verkoopprijs via biedingen wordt bepaald. De verkoop wordt toegewezen aan de hoogst biedende persoon.

Een openbare verkoop gebeurt op één zitdag. Er vindt enkel een tweede zitdag plaats, indien er binnen de 15 dagen na de zitdag een nog hoger bod wordt ingediend bij de notaris. Is er geen hoger bod ingediend geweest, dan gaat de verkoop naar de hoogstbiedende persoon van de eerste zitdag.

Een openbare verkoop kan zelf door een verkoper aangevraagd worden, of verplicht worden in geval van faillissement of schuldvordering bijvoorbeeld.

Iets wat niet veel mensen weten, is dat de verkoper in geval van een vrijwillige openbare verkoop heel wat voorwaarden kan bepalen, zoals de inzetprijs. De verkoper kan dan ook een te laag bod weigeren.

Waar je zeker moet op letten

Je kan, zeker in geval van een verplichte openbare verkoop, goede zaken doen. Het is echter wel zéér belangrijk dat je een aantal zaken weet, vooraleer je een bod uitbrengt op een openbare verkoop:

 • Je hebt bij een openbare verkoop géén bedenktijd. Informeer je dus zeker goed op voorhand bij de bank over een eventuele lening, zodat je exact weet welk maximum bod je mag indienen.
 • Het is niet mogelijk om je bod in te trekken! Heb je een te hoog bod gedaan of heb je dan toch geen lening, zijn er zware sancties omdat je je van je aankoop ontziet. Dit wordt ook ‘rouwkoop‘ genoemd.
 • Je hebt recht op een premie van 1% op de aankoopprijs indien je meteen de inzetprijs biedt en de woning effectief aankoopt.
 • Roep niet meteen ‘hoera’ indien jij de hoogstbiedende persoon bent op de eerste zitdag! Gedurende 15 dagen na de eerste zitdag, kan iedereen nog een hoger bod uitbrengen bij de notaris. In dit geval komt er een 2de zitdag, waarop je zelf kunt beslissen of je al dan niet opnieuw een hoger bod wil uitbrengen om toch de woning te kopen.
 • Indien je de woning koopt, moet je de aankoopkosten binnen de 5 dagen betalen aan de notaris. Voor de betaling van de koopsom heb je meestal één maand tijd, al kan dat van streek tot streek verschillen. Informeer je dus zeker goed op voorhand bij bank & notaris!

Voordelen openbare verkoop

Of je er nu vrijwillig voor kiest of als je ertoe verplicht wordt, in beide gevallen geniet je van een aantal voordelen bij openbare verkopen:

 • Alles gebeurt via de notaris, zonder makelaar. Er zijn dus geen makelaarskosten of commissies te betalen, enkel de notariskosten. Deze kosten zijn voor de verkoper, niet voor de koper.
 • Je kan als verkoper (enkel bij een vrijwillig openbaar verkoop) een te laag bod weigeren.
 • Indien het een verplichte openbare verkoop is, kan je door de hoogdringendheid van de verkoop goede zaken doen, indien je het vergelijkt met een klassieke verkoop via een makelaar.

Nadelen openbare verkoop

 • De zitdag van een openbare verkoop vindt meestal in de week plaats, dus is het meestal minder praktisch te combineren met een 9-to-5 job. Indien je getrouwd bent en effectief wil kopen, ben je verplicht om allebei aanwezig te zijn of een volmacht te hebben van de afwezige echtgeno(o)t(e).
 • Voor de verkoper, lopen de kosten verbonden aan een openbare verkoop meestal hoger op dan de kosten via een makelaar. De notaris zal je wel op voorhand deze kosten kunnen meedelen. Deze zullen ook allemaal in de verkoopvoorwaarden omschreven zijn.
 • Je hebt als koper geen bedenktijd en er zijn geen opschortende voorwaarden mogelijk. Je moet dus zéér zeker zijn van elk bod dat je uitbrengt.

Heb je hier vragen over? Richt je dan zeker op voorhand tot jouw notaris of tot de notaris die de openbare verkoop organiseert. Zo loop je geen risico’s en ben je helemaal zeker. Succes!

Bronnen: www.zimmo.be, www.livios.be, debeleggersgids.be

Woningen vergelijken