fbpx
+32 50 415 333
Geef ons een belletje
Zeedijk 214 bus 4, 8370 Blankenberge
Of kom even langs
9.00-17.00 / ma-zat
Wij staan tot jouw dienst!
Jouw zoekresultaten

Hamsterhuren

Aangemaakt door Kept'n Vastgoed op 16 mei 2019
| 0

Wees gerust, dit heeft absoluut niets met hamsters te maken! Dit nieuwe vorm van huren kent de laatste tijd een serieuze opmars en blijft steeds meer mensen interesseren. Maar hamsterhuren, wat is dat nu precies? Zijn er voor- en nadelen aan hamsterhuren? Dat lees je hier.

Wat is hamsterhuren?

Veel jonge koppels of alleenstaanden wensen graag een nieuwbouw huis of appartement kopen, maar kunnen dit omwille van het prijskaartje soms niet meteen financieel aan. Men kan dan beginnen twijfelen tussen kopen of huren, maar geef toe, investeren in iets voor jezelf is toch veel leuker.

Daarom bedacht in 2017 een Limburgs projectontwikkelaar dit nieuwe vorm van huren: hamsterhuren. Het is een type huurcontract mét een koopoptie. Dit betekent dat je na verloop van tijd kan beslissen of je de woning al dan niet wenst te kopen. Het leuke hieraan, is dat de huurgelden die je al betaald hebt, gewoon worden afgetrokken van de vraagprijs van de woning indien je het koopt.

Voordelen van hamsterhuren

Geweldig principe, toch? Veel mensen twijfelen tussen kopen of huren, maar zien huurgeld snel als ‘weggesmeten geld’. Met een hamsterhuurcontract heb je dit niet, omdat je effectief voor een deel investeert in de woning. Als je beslist om de woning te kopen, dan wordt hetgeen je reeds betaalde aan huur afgetrokken van de prijs (max. 5 jaar huur!). Hierdoor geniet je natuurlijk van een aantal voordelen:

 • Goede investering, als het de bedoeling is om nadien ook effectief de woning te kopen.

 • Aanzienlijk verminderde aankoopprijs.

 • Kleiner te lenen bedrag bij de bank, dus ook een lagere hypothecaire aflossing (vergeleken met het volledig te lenen bedrag).

 • Je kan je huis op voorhand uitgebreid ‘testen‘ vooraleer je het koopt.

 • Ook de aankoopprijs van de woning wordt in het contract bepaald. Omdat vastgoed blijft stijgen in waarde, geniet je zo van een aantrekkelijke aankoopprijs.

Nadelen van hamsterhuren

Het zou té mooi zijn om waar te zijn, mocht hamsterhuren geen nadelen hebben… De nadelen zijn echter zeer beperkt.

 • De huurprijs kan aan de hoge kant liggen, vergeleken met een gewoon huurcontract. Dit komt door de verplicht te betalen BTW bij aankoop van een nieuwbouw woning. Het is aan de eigenaar om de BTW te betalen, in geval van een hamsterhuurcontract dus de bouwheer/bouwpromotor. Dit kan aan jou worden doorgerekend, ofwel in een duurdere huurprijs, ofwel in een meerprijs in geval van aankoop.
  Idem voor de registratierechten, waar geen vermindering kan in rekening gebracht worden.

 • Zolang je huurt, heb je ook geen fiscaal voordeel. Je kan namelijk geen hypothecaire lening inbrengen in je belastingen, want officieel ben je nu huurder en nog geen eigenaar.

 • Indien je de woning niet koopt, heb je net als bij een gewoon huurcontract uiteraard geen voordelen. Hetgeen je aan huur betaald hebt, ben je volledig kwijt.

 • Je kan maar maximum 5 jaar huur in mindering brengen van de aankoopprijs + de aankoopoptie is ‘slechts’ 10 jaar geldig. Je kan dus 10 jaar huren en dan beslissen om de woning te kopen, maar je kan slechts 5 jaar huur in mindering brengen van de aankoopprijs.

 • De rentes staan nu laag, maar je weet uiteraard niet hoeveel de rente zal bedragen op het moment waarop je zal willen kopen. Hou hier dus zeker rekening mee, want de voorwaarden van een lening nu zullen niet dezelfde zijn als de voorwaarden binnen X aantal jaar.

Het is dus zéér belangrijk dat je voldoende geïnformeerd bent en dat je je hamsterhuurovereenkomst zeer grondig doorneemt om niet voor verrassingen te komen staan.

Vanaf juni 2020 zouden er, dankzij een nieuw investeringsfonds, veel meer woningen met hamsterhuren beschikbaar zijn op de markt. Hou dus zeker ook ons aanbod goed in de gaten!

Bronnen: www.hln.be, www.dewaele.com, www.flair.be.

Woningen vergelijken