fbpx
+32 50 415 333
Geef ons een belletje
Zeedijk 214 bus 4, 8370 Blankenberge
Of kom even langs
9.00-17.00 / ma-zat
Wij staan tot jouw dienst!
Jouw zoekresultaten

7 tips om op energie te sparen

Aangemaakt door Kept'n Vastgoed op 19 februari 2019
| Tips
| 0

Binnenkort een nieuw jaar, dus is de kans groot dat je van jouw energieleverancier(s) je jaarafrekening krijgt… Moet je dit jaar bijbetalen en voortaan hogere provisies per maand betalen? Misschien is het dan eens tijd om jouw gewoontes onder de loep te nemen. Door hier en daar iets kleins aan te passen kan je tot tientallen euro’s per jaar besparen. Wij geven je alvast deze 7 tips mee om op energie te sparen!

1. Radiatoren ontluchten

Zo’n pruttelend geluid wanneer je verwarmt is niet alleen storend, het zorgt er ook voor dat je minder efficiënt verwarmt. Met een handig sleuteltje kan je in een handomdraai de lucht uit je leidingen halen. Het belangrijkste is dat je hierbij van beneden naar boven werkt, anders kan je nog lang bezig blijven. Denk dus eerst heel goed na welke verwarmingselementen je waar thuis hebt staan (maak desnoods een lijstje) en ontlucht ze één per één, van de gelijkvloers of kelder tot boven.

2. Ramen beschermen tegen de kou

Het is ongelofelijk hoeveel warmte er verloren gaat door je ramen. Ben je een lange periode niet thuis of kom je thuis wanneer het al donker is? Sluit dan je rolluiken of gordijnen vooraleer je vertrekt! Zo blijft de warmte lekker binnen. Je zal meteen het verschil merken.

3. Personaliseer je verwarming

Dat het in de living, keuken en badkamer aangenaam moet zijn van temperatuur is wellicht bij velen zo. Maar hoe zit het met je andere verwarmingstoestellen? In je garage, in de berging, in de gang of in je slaapkamers bijvoorbeeld? Met een thermostatische kraan kan je eenvoudig aangeven hoe warm dat specifiek verwarmingselement moet zijn in die ruimte. Zo verwarm je niet onnodig ruimtes waar je niet vaak komt. Je deuren sluiten vermijdt de warmte ook te ontsnappen.

4. Wanneer ben je NIET thuis?

Waarom je woning verwarmen wanneer er een lange poos niemand thuis is? Met een klassiek uurrooster, is er niemand thuis tussen 9u en 15u. Dat zijn maar liefst 6 uren waar je op verwarming kunt besparen, 5 dagen in de week! Zo’n 16-18° Cbijvoorbeeld is prima. Is het echt koud buiten, blijft het toch iets warmer binnen. Wanneer je thuiskomt is het op die manier ook sneller aangenaam warm. Je kan je verwarmingsketel telkens handmatig verlagen en verhogen of gebruik maken van een verwarmingsschema op je thermostaat (afhankelijk van model). Zo volgt je verwarmingsketel automatisch je schema en is het altijd heerlijk warm wanneer je thuiskomt.
Is jouw thermostaat aan vervanging toe? Overweeg dan misschien een slimme thermostaat die je vanop afstand met je smartphone kunt in- en uitschakelen! Je kunt er een verwarmingsschema in programmeren en dan vanop je smartphone tijdelijk pauzeren. Handig wanneer je uit eten gaat bijvoorbeeld en niet precies weet wanneer je thuiskomt!

Wist je trouwens dat je door je verwarming 1° C lager te zetten, je 7% energie op jaarbasis winst maakt!? Probeer dus zeker je thermostaat eens een beetje lager te zetten. Misschien is die 21,5° te veel en vind je het even goed met 20°!

5. Beperk elektriciteitsverbruik

Elektriciteit is namelijk ook een grote energiekost op jaarbasis. Het is beter om je verwarming op gas dan even op te drijven, dan even bij te verwarmen op elektriciteit. Met je centrale verwarming geniet je geleidelijker van je warmte, waardoor het langer meegaat met slechts een beetje extra aardgas. Een elektrische bijverwarming daarentegen verbruikt op die korte tijd dat je het gebruikt, enorm veel elektriciteit.

6. Standby-bye

Tot 10% van het elektriciteitsverbruik thuis is sluipverbruik. Denk maar aan opladers die in de stopcontacten blijven zitten, de TV, de decoder van je TV en de koffiemachine bijvoorbeeld! Allemaal praktische toestellen die zichzelf kunnen uitschakelen… Maar niet helemaal! Ze blijven gewoon in standby totdat je ze weer nodig hebt. Dit vraagt uiteraard ook veel energie. Door enkel al je decoder uit te schakelen wanneer je hem niet gebruikt, maak je op 1 jaar tijd al € 25 winst! Maak je geen zorgen, ook wanneer je decoder uit staat blijft het jouw lievelingsprogramma’s opnemen.

7. HalloGEENlampen of glOEIlampen in huis?

Foei foei… Spaarlampen of LED-lampen zijn véél zuiniger en gaan veel langer mee. Krijg je ecocheques van je werkgever? Gebruik ze dan bijvoorbeeld om overal zuinige lampen te plaatsen bij je thuis! Je zal meteen het verschil zien op je jaarafrekening… Ze bestaan tegenwoordig in alle formaten, kleuren en uitvoeringen.
P.S.: deze lampen mogen dan wel spaarlampen heten, indien je ze laat branden wanneer je niet thuis bent, ga je niet veel sparen…

Nog meer tips om op energie te besparen? Die lees je op deze site van de Vlaamse Overheid, https://www.energiesparen.be/tips.

Bedenk alvast maar wat je met je winst gaat doen volgend jaar… Succes en geniet ervan!

Woningen vergelijken