fbpx
+32 50 415 333
Geef ons een belletje
Zeedijk 214 bus 4, 8370 Blankenberge
Of kom even langs
9.00-17.00 / ma-zat
Wij staan tot jouw dienst!
Jouw zoekresultaten

Je huis schatten? Zo doe je het.

Aangemaakt door Kept'n Vastgoed op 7 februari 2019
| Tips
| 0

5 tips om jouw huis te schatten

Je wil je woning verkopen of moet de waarde ervan doorgeven aan de bank of aan de notaris? In sommige gevallen moet je de huidige waarde van je huis schatten, maar hoe doe je dat precies? Wij geven jou hieronder 5 tips om zelf je huis te schatten.
De waarde van je huis of appartement bepalen kan je uiteraard ook laten doen. Dat kan je vragen aan een erkende schattermaar ook aan een makelaar, aan een notaris of architect bijvoorbeeld. Informeer je hiervoor zeker over de prijs, want dat kan erg verschillen. Indien je graag je woning wil verkopen, dan kan een makelaar de schatting van jouw huis gratis aanbieden. Wij, Kept’n Vastgoed, doen dit toch :-). Een erkende schatter kost zo’n € 250-€ 500, naargelang de type woning.

Hou er wel rekening mee dat het een nog steeds ‘slechts’ een schatting is en dus niet de prijs is die je ervoor zal krijgen bij verkoop bijvoorbeeld.

1. Ligging

De ligging speelt een grote rol in de waardebepaling van jouw woning. Een woning in het stadscentrum verschilt ook in prijs van een woning op het platteland met een open zicht. Is jouw stad of gemeente aan zee gelegen of dichtbij een grote stad of bos, zal het ook de prijs beïnvloeden.
We raden je daarom aan om de prijzen van gelijkaardige woningen in je buurt op te zoeken. Dat kan eenvoudig online op immo zoekers of rechtstreeks op de sites van de makelaars.

2. Type woning

Met type, bedoelen we voornamelijk welke soort woning. Is het een appartement of een huis? Indien een huis, is het een rijwoning, een halfopen of een open bebouwing? Hoe meer gevels je hebt, hoe duurder de waarde van de woning.

3. Stijl

Ook de stijl van de woning speelt een grote rol. Een uitgesproken stijl kan net wel of net niet in de smaak vallen bij potentiële kopers. Dat bepaalt daarom ook de prijs. Een populaire stijl zoals zeer strak of landelijk vallen vaker in de smaak bij kandidaat kopers dan een gewaagde architectenwoning bijvoorbeeld.

4. Bouwjaar

De ouderdom van je woning speelt ook een rol in de prijs. Een belangrijke factor die dit kan beïnvloeden is uiteraard de staatvan de woning. Je kan bijvoorbeeld een huis van 1969 hebben maar die nog maar net volledig is gerenoveerd.

5. Troeven

Welke zijn de grootste troeven van je woning?

Begin misschien eerst met een omschrijving van de indeling:

  • Wat is de totale oppervlakte en de bewoonbare oppervlakte?
  • Hoeveel slaapkamers/badkamers heb je?
  • Heb je een tuin of een terras? Zo ja hoe groot zijn ze en waar komt de zon op en onder?

Daarna kan je extra troeven benadrukken:

  • Is er een sauna, een zwembad, een jacuzzi,…?
  • Is er een veranda?
  • Zijn er luxe materialen gebruikt? Eiken deuren bijvoorbeeld of een marmeren vloer,…

Nu dat je deze 5 tips om je huis te schatten kent, kan je eraan beginnen!

Wil je de waarde van je woning weten om de huurprijs ervan te bepalen? Dan geven we jou ook graag deze tip mee: het kadastraal inkomen (KI) van de woning kan een goede huurprijsindicator zijn!

Heb je hier vragen over of wil je ons advies? Contacteer ons dan gerust, we helpen je graag verder. Succes!

Woningen vergelijken