fbpx
+32 50 415 333
Geef ons een belletje
Zeedijk 214 bus 4, 8370 Blankenberge
Of kom even langs
9.00-17.00 / ma-zat
Wij staan tot jouw dienst!
Jouw zoekresultaten

Zo geraak je van onkruid af

Aangemaakt door Kept'n Vastgoed op 14 mei 2019
| Tips
| 0

Onkruid… Brrr, de grootste vijand van elke tuinliefhebber. Er wordt wel vaker gezegd dat “onkruid niet vergaat”, maar dat is niet helemaal waar. Met deze 3 tips, geraak je er wél van af!

3 tips tegen onkruid

Ideaal om nu, binnenkort en heel het jaar door te genieten van je tuin zonder indringers!

1. Bestaande onkruid verwijderen

Om de strijd tegen nieuw onkruid aan te gaan, moet je eerst alle onkruid verwijderen uit je tuin. Anders zorgen deze hardnekkige plantjes voor zaden en zijn ze, vooraleer je het weet, volledig terug!

Het meest effectieve, is om ze met de hand te verwijderen. Hier kruipt wat tijd in, maar het loont zeker. Onkruid manueel verwijderen doe je best met wortels erbij. Heb je écht geen tijd, kan je ook kiezen om enkel de plant zonder de wortels weg te nemen, maar dan moet je de wortels ook nadien behandelen zodat ze niet opnieuw uitkiemen.

Je kan ook onkruid chemisch verdelgen, maar hier let je best goed mee op! Niet alleen de dosis moet nauw gerespecteerd worden, ook voor je andere bloemen en planten, of zelfs dieren en kinderen, kan dit schadelijk zijn. Kies zoveel mogelijk voor ecologische en milieuvriendelijke alternatieven.

2. Voorkom onkruid om te groeien

Geef nieuw onkruid geen schijn van kans, door ook je tuin tegen ze te beschermen! Zorg bijvoorbeeld voor een worteldoek, plant je plantjes en bloemen zo dicht tegen elkaar mogelijk en voorzie bodembedekkers. Onkruid heeft misschien niet veel nodig om te groeien, maar zonder licht zijn ze even kwetsbaar als alle andere planten.

3. Hou je tuin onkruidvrij

Oeps… Zie je daar nu toch op dat éne plekje weer onkruid verschijnen?! Wacht niet te lang en verwijder het vooraleer het zaadjes of wortels kan nalaten voor een verdere verspreiding.

Er zullen altijd wat ‘gevoelige’ plekjes zijn in je tuin waar je onkruid zeer moeilijk kunt vermijden. Er zijn wel een aantal gemakkelijke, milieuvriendelijke middeltjes die je zelf kunt maken om nieuw onkruid zoveel mogelijk tegen te gaan!

  • Heet water meteen op duindistels & netels gieten. Let hierbij wel op andere planten en bloemen in de buurt want ook zij zullen hier niet van houden…
  • Los wat strooizout op in warm water en giet het op plekken waar je vaak last hebt van terugkerend onkruid. Als er iets is waar deze plantjes écht niet van houden, is het een zoute omgeving. Je kan ook strooizout meteen in je grindpad strooien, om daar ook onkruid tegen te gaan. Geen strooizout meer in huis? Gewoon keukenzout of azijn zal ook goed werken!
  • Giet het kookvocht van je aardappelen niet meer meteen weg! Het zetmeel in het water is een prima bestrijding. Hup met dat water!

En nu? Nu kan je volop genieten van je tuin, in alle rust! Have fun.

Heb je ook nog extra tips die goed werken? Schrijf ze gerust hieronder!

Bronnen: www.zimmo.be, www.libelle.be

Schrijf een bericht

Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden

Woningen vergelijken